Το Video Art Miden παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο συνεργατικό project, σε σύλληψη/επιμέλεια και καλλιτεχνική διεύθυνση της Εμμανουέλας Βογιατζάκη Krukowski (καλλιτέχνιδα πολλαπλών μέσων και μέλος διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου / Τμήμα Θεατρικών Σπουδών), με τίτλο Forced Memories.

Το Forced Memories είναι ένα διεθνές tele-video-performance art έργο που δημιουργήθηκε για να ενώσει τα συναισθήματα και τις μνήμες των έγκλειστων (λόγω της πανδημίας) καλλιτεχνών. Το έργο αυτό δημιουργήθηκε ως αντίδραση στην παγκοσμίως πρωτόγνωρη ανθρώπινη απομόνωση που βιώσαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τον Καναδά, την Αργεντινή, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, εμπνευσμένοι από τους έγκλειστους και κοινωνικά ανάπηρους χαρακτήρες του Samuel Beckett, αποφάσισαν να αποδώσουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο τα συναισθήματα που τους δημιούργησαν οι αναμνήσεις της πανδημίας. Όλοι μαζί οι δημιουργοί ενώθηκαν με σκοπό να αποδώσουν εικαστικά τον Άνθρωπο των ημερών μας, προσπαθώντας παράλληλα να οραματιστούν τον Άνθρωπο της νέας Κανονικότητας. Αυτό το έργο είναι μια σύγχρονη «συσκευή εγγραφής μνήμης» του Ενός Οικουμενικού Ανθρώπου, εκείνου του μοναχικού, απομονωμένου, αποξενωμένου από όλα ατόμου. Το Forced Memories είναι μία συλλογή αναμνήσεων που ενώθηκαν για να ζωντανέψουν και να πεθάνουν μέσα σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, σε έναν άυλο τόπο με σκοπό την αναζήτηση της επικοινωνίας και την επαφή με τον άυλο ηλεκτρονικό άνθρωπο, εκείνον της εικόνας.

Το Forced Memories είναι μια μελέτη στον σουρεαλισμό∙ μια προσπάθεια προς την ελευθερία, μια ανάγκη του ανθρώπου να απαλλαγεί από τις φυλακές του. Σε έναν έγκλειστο πλανήτη η μνήμη δεν μπορεί να είναι ελεύθερη. Χρειάστηκε να βιώσουμε μια πανδημία για να το συνειδητοποιήσουμε∙ και αυτό το γεγονός είναι από μόνο του σουρεαλιστικό. Είμαστε υπάκουοι οικουμενικοί πολίτες που τροφοδοτούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αναπτυσσόμαστε ως φορείς εικόνας που εκπέμπουν συγκεκριμένες προσδοκίες. Είμασταν πάντα έγκλειστοι, μεγαλωμένοι με αναμνήσεις όσο και επιλογές που μας έχουν επιβληθεί. Το Forced Memories είναι ένα έργο που επιδιώκει να δημιουργήσει τον άνθρωπο των ελεύθερων αναμνήσεων. Κι αυτό από μόνο του είναι σουρεαλιστικό.

Η πρεμιέρα του Forced Memories  θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουλίου στις 21.00 ώρα Ελλάδος. Οι καλλιτέχνες, που θα μοιραστούν το έργο τους μέσω του ZOOM Webinar, θα παραμείνουν στην πλατφόρμα μετά το τέλος της προβολής για να συζητήσουν με το κοινό τους, να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις και να μοιραστούν σκέψεις και προβληματισμούς σχετικούς με την εμπειρία του lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για να παρακολουθήσετε το event κάντε τη δωρεάν κράτησή σας μέσω του Eventbrite ή μέσω του Zoom portal ή μέσω της ιστοσελίδας του Forced Memories εδώ.

Μετά την πρεμιέρα του event, το Video Art Μηδέν θα φιλοξενήσει το έργο προβάλλοντάς το από το κανάλι του στο youtube από τις 15 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου του 2020.

 

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε το σύνδεσμο: arts.rfsat.com