Η Γιούλα Παπαδοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Video Art Μηδέν, είναι προσκεκλημένη για μια online διάλεξη στο Τμήμα Πολιτισμού & Δημιουργικών Μέσων & Βιομηχανιών, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021, στις 15.00. Η ομιλία θα γίνει στο πλαίσιο του μαθήματος “Ιστορία και θεωρία της νεότερης και σύγχρονης τέχνης“, με διδάσκουσα την Εύα Κέκου, και θα εστιάσει στην ιστορία της βιντεοτέχνης στην Ελλάδα και στην ιστορία του Video Art Μηδέν, ως ένα από τα παλαιότερα πλέον φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα.

Η Γιούλα Παπαδοπούλου είναι εικαστικός και καλλιτεχνική διευθύντρια/επιμελήτρια του Video Art Μηδέν (www.festivalmiden.gr). Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (ΑΣΚΤ), Συντήρηση Έργων Τέχνης (ΤΕΙ Αθήνας) και είναι κάτοχος Master στις Ψηφιακές Μορφές Τέχνης (ΑΣΚΤ). Το εικαστικό της έργο εστιάζει στη βιντεοτέχνη. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές εκθέσεις, site-specific projects και φεστιβάλ video art και ψηφιακών τεχνών στην Ελλάδα και διεθνώς.

Ως καλλιτεχνική διευθύντρια και επιμελήτρια του Video Art Μηδέν, έχει οργανώσει και επιμεληθεί προβολές και εκθέσεις βιντεοτέχνης στην Ελλάδα και έχει συνεργαστεί με πολλά σημαντικά φεστιβάλ, μουσεία και καλλιτεχνικούς φορείς παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων με τα εξής: MOMus (Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης), Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, Re-Culture (Πάτρα), Now & After/ CCI Fabrika & Moscow Museum of Modern Art (Ρωσία), Videoforma/ Sergey Kuryokhin Center for Modern Art (Ρωσία), Cairo Video Festival (Αίγυπτος), Madatac (Ισπανία),  Espacio Enter/Tenerife Espacio de las Artes (Κανάρια), [.BOX] Project Space & Visualcontainer (Ιταλία), Fondazione Puglisi Cosentino (Ιταλία), IFFR –International Film Festival Rotterdam  (Ολλανδία), DAF (Ελβετία), Strangloscope (Βραζιλία), Torrance Art Museum (ΗΠΑ), Cologne OFF (Γερμανία) και πολλά άλλα.

Από το 2020 διδάσκει στο Εργαστήριο Νέων Μέσων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).